Orthopedische aandoeningen

De meest voorkomende orthopedische aandoeningen.

 

 

 

 

Hielspoor

De benige uitwas (doornvormige verkalking) onder het hielbeen ter hoogte van de aanhechting van het peesblad is een zgn. hielspoor (spina calcaneï). Door onderzoek mag worden aangenomen dat bij ongeveer 75% van de volwassen bevolking een dergelijke benige uitwas wordt aangetroffen. Dit hoeft echter niet noodzakelijkerwijs te leiden tot het ontstaan van pijn. Hevige, aanhoudende pijn onder de hiel wordt veelal aangeduid met het begrip 'hielspoor'. De pijn wordt veroorzaakt door een niet-bacteriële ontsteking aan het peesblad. Veelal is dit het gevolg van overbelasting. De kenmerkende klacht bij een hielspoor is een nauwkeurig aan te duiden, felle pijn onder de hiel. Rust is een goede remedie.

Tips:
Ga op tijd naar de dokter, loop niet te lang rond met de pijn.
Probeer te rusten, vooral bij sporters is lopen afgeraden. Zwemmen is dan wel goed.
Ijs is een goede pijnstiller en het ontzwelt.
Zorg voor hoogstand van de voet, gebruik een kussen onder uw voet zodat druk kan vermeden worden.
Hou uw lichaamsgewicht onder controle.

 

 

Hallux valgus

Een hallux valgus betekent een scheefstand van de grote teen. De oorzaak is meestal het dragen van nauw of hoog schoeisel. Hierdoor komt de aandoening vaker voor bij vrouwen. Er is ook een belangrijke erfelijke factor.

Hallux valgus geeft als eerste klacht meestal een pijnlijke knobbel aan de binnenzijde van de grote teen. Dit komt doordat er zich aldaar een beenderige aanwas ontwikkelt welke door wrijving een ontsteking geeft van een bovenliggende slijmbeurs (=bursitis).

Hallux valgus gaat vaak samen met het ontwikkelen van hamertenen of klauwtenen, vooral ter hoogte van de tweede teen, waar de hallux valgus onder- of boven-glijdt. Indien de scheefstand geruime tijd aanhoudt, bestaat het risico op slijtage of arthrose van het gewricht.

Schoen advies:

 • Vermijd het kopen van te smalle schoenen en te hoge hakken.
 • Koop schoenen in zacht leer; let erop dat er geen naden over de knobbel heen lopen. Dit geeft irritaties en ontsteking.
 • Bij extreme gevallen kan er gedacht worden aan semi- of orthopedische schoenen.
 • Steunzolen kunnen een aanrader zijn.
 • Gebruik van een nachtspalk.

   

  Behandeling
  Er wordt eelt verwijderd op de knobbel en eventuele likdoorns.
  De pijnlijke knobbel wordt ontlast met vilt. Dit is een voorlopige techniek die dient om de knobbel te isoleren en te ontlasten.
  Chirurgische ingreep


  Hamertenen

   

  Hamertenen zijn tenen waarvan de gewrichtjes gebogen staan(het lijkt op een klein hamertje van een piano). De oorzaak is meestal een disbalans tussen de buig- en strekspieren van de tenen. Op hamertenen ontstaan vaak pijnlijke likdoorns. Doordat ze tegen de schoen drukken en schuren, zorgen ze ook voor meer druk op de voorvoet en kunnen ze overbelast geraken.
    

  Behandeling:Eelt en likdoorns worden verwijderd.
  Drukontlastende middelen
  Chirurgische ingreep: teen wordt rechtgezet met een pin of er wordt een teenkootje verwijderd als de teen te lang is.

 •  

     

  Website gemaakt door Renate Donker ©