Huidaandoeningen

 

De meest voorkomende huidaandoeningen, oorzaken en behandeling.

 

 

 

Eelt

 

Er is van eelt sprake waar de bovenlaag van de huid (de hoornlaag) is verdikt. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. Echter de mate van eeltvorming verschilt van persoon tot persoon. Bovendien kan er extra eelt ontstaan als er een vertraagde afstoting van de hoornlaag plaatsvindt. Deze overmatige eeltvorming noemt men pathologisch eelt (hyperkeratose). Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Vaak komt het voor onder de bal van de voet (grote eeltplek), maar ook op de top van een teen of als eeltrand aan de onderkant van een teen of de hiel. Verkeerde schoenen en standafwijkingen van de voeten zijn veelal een oorzaak van dit type eeltvorming. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn.

Oorzaken:

 • Onaangepast schoeisel
 • Teen- of voetafwijkingen
 • Aftakeling van het bloedvatsysteem
 • Magere voeten
 • Druk van binnenuit: hielspoor, overgewicht, doorzakking van de voorvoet
 • Verandering van temperatuur, veranderde samenstelling van het zweet, ziekten.
 • Behandeling
  De behandeling bestaat vooral uit het wegnemen van de oorzaak.
  Verder, iedere avond de voeten incrèmen met vettige crème. Dit werkt verzachtend en voorkomt kloven. Ook een oplossing is een uur lang een Vis behandeling. Deze visjes knabbelen uw eelt weg.
   

  Kloven

   

  Kloven zijn barsten of scheuren in de droge huid, in hard eelt of in een vochtige huid tussen de tenen. Kloven kunne behoorlijk diep en pijnlijk zijn en bovendien gaan ontsteken.
  De barsten in hard en droog eelt vereisen behandeling door de pedicure. De randen van de kloof zijn hard maar onderin de kloof is de huid erg dun en kan gemakkelijk gaan bloeden. De scheuren komen het meeste voor op de rand van de hiel en soms onder de rand van de grote teen.

  Tussen de tenen kunnen weke kloven ontstaan. Vaak gaan deze kloven gepaard met een schimmelinfectie (zie info eczeem).
   

  Behandeling:
  De behandeling is erop gericht om de elasticiteit van de huid te vergroten. Bij oppervlakkige kloven zal de droge huid machinaal weggefreesd worden.
  Bij diepe kloven wordt de dikke laag eelt verwijderd zodat de huid weer soepel meebuigt bij belasting. De harde randen van de kloof worden voorzichtig weg gesneden en gefreesd zodat de huid zich weer kan sluiten. De pijn zal direct na de behandeling sterk verminderen of zelfs geheel verdwenen zijn.

  De weke kloven zullen, in geval van een schimmmelinfectie, behandeld moeten worden met een schimmeldodend product (zie info eczeem).

  Wat kunt u zelf doen:

 • Draag schoenen en slippers die goed passen.
 • Gebruik twee maal daags een diep indringende, verzorgende crème.
 • Gebruik eventueel een eeltrasp om de aanwas van overtollig eelt te beperken.
 • Gebruik bij verweekte kloven een schimmeldodend product.

  Likdoorn

   

  Een likdoorn is een (meestal pijnlijke) eeltverdikking aan de voet. Likdoorns komen enorm veel voor en vormen voor veel mensen een dagelijkse kwelling. De pijnklachten kunnen soms zo ernstig zijn dat het lopen wordt bemoeilijkt. Een likdoorn is dus zeker geen triviaal probleem!

  De likdoorn is een sterk verhoornd deel van de huid aan de voet, meestal ringvormig met een klein, diep centrum. Dit centrum wordt geleidelijk gevormd door druk op dat betreffende huiddeel. De druk wordt veroorzaakt door schoeisel, overgewicht of afwijkingen aan de stand van botten in de voeten. Meestal is er een combinatie van tenminste twee van deze factoren aanwezig.
  De likdoorns kunnen zowel aan de voetzool (hak, voorvoet, teengewrichten) als op de strekzijde van de voet gelokaliseerd zijn (teengewrichten). Ook kunnen likdoorns aan de zijkanten van de tenen worden gevonden wanneer twee tenen door standafwijkingen of knellend schoeisel tegen elkaar aangedrukt worden.

  Bij 3de foto is de likdoorn verwijderd

  DePedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit met regelmaat gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk de oorzaak ook wordt opgeheven. Bij een likdoorn onder de nagel moet een stukje van de nagelplaat worden weggefreesd om bij de likdoorn te kunnen komen. Na het verwijderen van de likdoorn zijn er verschillende methoden om de nagel weer te herstellen. Het doel hier van is dat de functie van de nagel kan blijven bestaan en dat wordt voorkomen dat er huid naar boven komt via de ontstane opening. Een van deze methoden is de nagelprothesetechniek. Zie kunstnagels. Naast de gewone likdoorn komen er nog een aantal speciale soorten voor: weke likdoorn, vasculaire likdoorn, neurovasculaire likdoorn, zaadlikdoorn.

 •  

  Voetwrat

   

  Wratten worden door een virus veroorzaakt en zijn dus besmettelijk. Ze worden veelal opgedaan in (bijvoorbeeld) zwembaden en sportzalen of door het passen van schoenen met blote voeten. Een wrat is een goedaardige woekering van het epitheel van de huid. Doordat er bloedvaatjes in meegroeien, kan een wrat gemakkelijk bloeden. Als de wratten zich onder de voet bevinden kunnen ze erg pijnlijk zijn. Voetzoolwratten zijn vaak met een laagje eelt bedekt en lijken daardoor nogal eens op een likdoorn

   

   

  Voetschimmel

   

  Er bestaan vele duizenden soorten schimmels. Enkele van deze schimmels leven in en op de huid. Ook onder deze schimmels vindt je ‘specialisten’: sommige leven bij voorkeur in de haren, anderen in huidplooien en weer anderen in verhoornde delen van de huid.
  Op de voeten vinden wij vrijwel uitsluitend twee soorten schimmels: Trichophyton rubrum en Trichofyton mentagrophytes. Deze schimmels leven in de hoornlaag van de opperhuid. Voetschimmels komen zeer veel voor.

   

  Huidschimmel aan de voeten wordt ook zwemmers-eczeem genoemd. Meestal begint het tussen de tenen met jeuk en soms een onaangename geur. De plek is wittig en vaak vochtig, soms met kloven of losse velletjes. Het kan zich uitbreiden over de voetzool, zelfs over de hele voet. Op de wat drogere huid doet het zich vaak voor in de vorm van blaasjes, met vervelling als gevolg. Huidschimmel is besmettelijk en kan worden opgedaan op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld zwembaden en douches van sportzalen. Het passen van schoenen met blote voeten en ook (overmatige) zweetvoeten zijn eveneens risico-factoren. Kennelijk speelt de (verminderde) weerstand van de huid een rol. Dit kan het geval zijn na ziekte of tijdens menstruatie. Dit houdt in dat de PH (zuurgraad) van de huid niet meer ideaal is om schimmels en bacteriën te weren. De PH kan ook in negatieve zin beïnvloed worden door het regelmatig baden met veelvuldig gebruik van zeep. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat momenteel bijna de helft van alle Nederlanders besmet is met een voetschimmel.

  Wat kunt u zelf doen:

  Niet teveel met zeep baden! Koop bij uw pedicure een anti-voetschimmel. Dit moet eenmaal daags ingesmeerd worden en dat twee weken lang, en daarna 1 maal per week. Verder kan men een poeder gebruiken om in de schoenen te strooien. Als de behandeling met anti-schimmel niet werkt, dan kan in ernstige gevallen een dermatoloog geraadpleegd worden. Deze maakt een kweek van de huid om de juiste schimmelsoort vast te stellen en de behandeling daarop af te stemmen. Tenslotte is het nodig te weten dat een onbehandelde voetschimmel uiteindelijk de nagels kan gaan aantasten.

   

  Zweetvoeten

   

  Zweetvoeten is het overdreven transpireren van de huid door het overfunctioneren van de zweetklieren. Dit gaat gepaard met een indringende geur, pijnlijke blaren, kloven in het voeteelt en tussen de tenen; iedere stap dat je maakt is een ware marteling. De activiteit van zweetklieren wordt sterk beïnvloed door het zenuwstelsel.

  Oorzaken:

 • Zwaarlijvigheid
 • Overmatig gebruik van koffie en alcohol
 • Problemen met de bloedsomloop
 • Zoutrijk en sterk gekruid eten
 • Slechte voethygiëne
 • Storing van de zweetklieren
 • Dragen van nylonkousen
 • Slechte bloedcirculatie
 • Kunststofschoenen
 • Storing van de schildklier
 • Advies:
  Vermijd zeep aangezien dat de zweetklieren prikkelt.
  Draag alleen wollen kousen/sokken.
  Wissel 2 x per dag van sokken en schoenen.
  Warme voetbaden met zeep vermijden; spoel liever uw voeten dagelijks in koud water.
  Na het wassen de huid inwrijven met invettende crèmes of lotions of gebruik maken van een poeder of deospray.
  Drink minder koffie en alcohol, drink liever veel water; dit zuivert het lichaam.
  Vermijd scherpe kruiden.
  Voeten zoveel mogelijk aan de buitenlucht blootstellen.
  Draag lederen schoenen i.p.v. kunststofschoenen.
  Verder verkoop ik een extra verfrissend, deodoriserent creme.

   

   

  Wintervoeten/tenen

   

  Wintervoeten/wintertenen zijn een soort ontsteking die veroorzaakt wordt door koude en vooral vochtige koude. Hierdoor treedt er een verstoring op in de bloedsomloop. Aan de voet komt het meestal voor op de plaatsen waar de huid weinig vet bevat en waar de huid strak over het bot zit. Het probleem komt niet alleen aan de tenen en voeten voor, maar ook aan de vingers, neus en oren.


  Vooral de 4de teen

   Oorzaken:

 • Afwijking in de bloedvaten
 • Bloedarmoede
 • Zenuwaandoening
 • Algemene zwakte
 • Dragen van te nauwe schoenen
 • Dragen van te kleine schoenen
 • Ontspanningsoefeningen; beweging en warmte bevorderen de doorbloeding. Bij aanvang van de winter afwisselend de voeten in warm en koud water baden. Eindig altijd met koud water. Masseer elke dag de voeten met een goede voetbalsem. Draag kousen en sokken van wol. Tevens kan je bij me ook goede creme kopen die de doorbloeding stimuleert.

  <Top>

     

  Website gemaakt door Renate Donker ©